KED Newsletter – februari 2024

A few times a year, Kunskapsskolan publishes a newsletter with news from all over the world. And discusses the themes of that month. In this edition you will read more about exchange programs,The Dynamic School Award 2023, and a new Dutch Partner School.

‘In de serie van ‘5 manieren om…’ Kunskapsskolan onderwijs is zonder goede coaching onmogelijk

Coaching van leerlingen is wat je in het hedendaagse onderwijs een ‘buzzword’ zou kunnen noemen. Vrijwel elke school zegt het te doen. Met name op het moment dat in het zicht van een nieuw schooljaar leerlingen moeten worden aangetrokken. Tegelijk hoor je ook kritiek. Want worden leerlingen op al die scholen ook daadwerkelijk professioneel gecoacht? Daar kun je, om het voorzichtig te formuleren, verschillend over denken.

KED Newsletter – januari 2024

A few times a year, Kunskapsskolan publishes a newsletter with news from all over the world. And discusses the themes of that month. In this edition you will read more about exchange programs,The Dynamic School Award 2023, and a new Dutch Partner School.

S04E03: MY college Spijkenisse: een eiland van kansengelijkheid

MY college is een nieuwe Kunskapsskolan partnerschool. We praten in deze aflevering van Schoolpraat samen met MY college-directeur Marjolein Scholten en MY college-docenten Chani van Noord en René de Waard over het resultaat van zeven jaar lang keihard ontwikkelen.

Coaching zoals coaching is bedoeld

Bij MY college maken coaches een belangrijk onderdeel uit bij de ontwikkeling van de leerling. We praten hier over in een interview met MY college-directeur Marjolein Scholten, MY college-docent Luc Visser en MY college-docent Pepijn Droog.

‘Het verschil maken mét en voor leerlingen’

MY college wilt doormiddel van gepersonaliseerd onderwijs zijn leerlingen helpen te ontwikkelen. We praten hier over in een interview met MY college-directeur Marjolein Scholten.

MY college nieuwe Kunskapsskolan Partnerschool

Nederland is een nieuwe Kunskapsskolan Partnerschool rijker: MY college in Spijkernisse. Een VMBO-school die met haar gepersonaliseerd onderwijs aantoont dat hardnekkige sociale patronen kunnen worden doorbroken, waardoor jonge mensen kansen krijgen die zij – én hun ouders – daarvoor nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Vacature: Freelance auteur digitale leermiddelen Geschiedenis (freelance voor gem. 16-24 uur per week)

Blink jij uit in het schrijven van educatieve teksten die zowel instructief als inspirerend zijn? Kun je lastige concepten eenvoudig en helder verwoorden? Ben je bekend met de doelgroep leerlingen in het voortgezet onderwijs? Weet je lesmateriaal aantrekkelijk te maken en ben je handig in het vinden van passende media?
Ben je enthousiast geworden en wil je graag aan de slag als freelance auteur digitale leermiddelen Geschiedenis in een team dat gepersonaliseerd onderwijs mogelijk maakt? Lees dan nu verder!

KED Talk Podcast S01E11

In deze aflevering verleggen we onze focus naar Kunskapsskolan Nederland. Luister hoe Nederlanders gepersonaliseerd onderwijs hebben omarmd en hoe in de afgelopen acht jaar een zeer enthousiaste Kunskapsskolan-gemeenschap is ontstaan. Hier praten we over met Kunskapsskolan Nederland Educational Director Willemien Noordhof, schoolbestuurder Duco Adema en met Christian Wetell, Director of Education van Kunskapsskolan wereldwijd en co-host van alle afleveringen van KED Talk.

‘In de serie van ‘5 manieren om…’ Workshop is anders dan een keuze werkuur of flexuur: het is lestijd!

In het onderwijs worden leerlingen regelmatig gestimuleerd om zelfstandig te werken met begeleiding van een docent. Bij regulier onderwijs blijkt dat in de praktijk toch lastig. Binnen het KED programma gebruiken we workshops om leerlingen te ondersteunen om meer zelfregulerend te leren. Workshops zijn dan ook een belangrijk onderdeel in het Kunskapsskolan onderwijs. In dit Schoolschrift bespreken we vijf manieren om de impact van de workshop te versterken zodat leerlingen het maximale bereiken. ‘Workshop is anders dan een keuze werkuur of flexuur: het is lestijd!

‘In de serie van ‘5 manieren om…’ Een goede basegroup is bepalend voor het leerproces van leerlingen

Elke leerling heeft zijn rustpunt nodig. Daarvoor is de ‘basegroup’ een belangrijk dagelijks ankerpunt door de ontmoeting met de coach en medeleerlingen. In dit Schoolschrift een inkijkje hoe je op vijf manieren de kwaliteit van de ‘basegroup’ kan optimaliseren.

KED Newsletter – november 2023

A few times a year, Kunskapsskolan publishes a newsletter with news from all over the world. And discusses the themes of that month. In this edition the exchange program for the KED Model United Nations (KEDMUN) in India and the role of AI will be talked about.

S04E02: Prof. Dr. Monique Volman: leerlingen komen op school om gemotiveerd te raken

In het Nederlands voortgezet onderwijs wordt de motivatie van leerlingen als zorg gezien. Want: die is het laagst van Europa. Maar moeten we daar wel op die manier naar kijken? Je kunt ook zeggen: leerlingen komen op school om gemotiveerd te raken. Dat creëert dan een heel ander perspectief. Helemáál wanneer je dit koppelt aan ‘identiteitsontwikkeling’ en ‘betekenisvol leren’. Bovendien: ‘student-agency’ geeft leerlingen de mogelijk hun eigen omgeving te beïnvloeden.

Startersdag Kunskapsskolan 2023

Scholen die gepersonaliseerd onderwijs in Nederland in de praktijk brengen, hebben zich verenigd in de Kunskapsskolan Community. In deze blog een inkijkje in hoe de Community groeit. ‘We nodigen collega’s uit om van gedachten te wisselen. Niet om te overtuigen, maar om samen verder te komen.’

KED Talk Podcast S01E10

In deze aflevering verleggen we onze focus naar Kunskapsskolan Saudi-Arabië. Naar Nün Academy in Jeddah, om precies te zijn. Een school met meer dan 900 leerlingen die de school – door middel van tweetalig onderwijs – wil voorbereiden op het werken in een wereldwijde omgeving volgens de hoogste internationale normen. Hier praten we over met Nirmeen Alireza, Academy Director van Nün Academy en met Christian Wetell, directeur onderwijs van Kunskapsskolan wereldwijd en co-host van alle afleveringen van KED Talk.

KED Newsletter – september 2023

A few times a year, Kunskapsskolan publishes a newsletter with news from all over the world. And discusses the themes of that month. In this edition the many exchange programs and new partnerschools will be talked about.

S04E01: Professor Eddie Denessen: huidige determinatie kun je niet van docenten vragen

Determinatie en kansengelijkheid. Het is een thema waarover al jaren wordt gedebatteerd. Mede op basis van wetenschappelijk onderzoek uit binnen- en buitenland, dat veelal concludeert dat de Nederlandse praktijk – vroege determinatie in het twaalfde levensjaar – juist leidt tot kansenongelijkheid. Maar toch: VO-raad voorzitter Henk Hagoort moest kortgeleden nog – op de publieke tribune van de Tweede Kamer – tandenknarsend vaststellen dat de Nederlandse politiek kennelijk zo ver nog niet is.

KED Newsletter – juni 2023

A few times a year, Kunskapsskolan publishes a newsletter with news from all over the world. And discusses the themes of that month. In this edition the many exchange programs and new partnerschools will be talked about.

‘Hier is wat je wél kunt het uitgangspunt’

‘Hier op Het Perron is wat je wél kunt het uitgangspunt, en niet wat je niet kunt.’ Elke leerling wordt intensief gecoacht (letterlijk elke week een sessie met een vaste coach), en gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen en talenten zichtbaar maken door vakken op een hoger niveau te doen.

Coaching als opstap naar kansengelijkheid

Op het Almere College – Het Perron heeft elke leerling elke week gedurende de hele schoolloopbaan een coachgesprek met zijn/haar docent/coach. Deze school kan daardoor claimen elke leerling ook écht te zien en te horen. En aan te sluiten op wat zij nodig hebben.

Almere College – Het Perron nieuwe Kunskapsskolan Partnerschool

Nederland is een nieuwe Kunskapsskolan Partnerschool rijker: Almere College Het Perron in Dronten. Een VMBO-school die in Nederland gemakkelijk als boegbeeld zou kunnen dienen. Niet alleen omdat de school met anderen opereert in wat je een prachtig en modern ‘schoolverzamelgebouw’ kunt noemen.

Opmerkelijke uitwisseling tussen Kunskapsskolan leerlingen in Nederland en Zweden

Uitwisseling tussen leerlingen en docenten is sowieso een veelvoorkomend verschijnsel binnen het Kunskapsskolan onderwijs. Maar een gezamenlijke musical instuderen én in twee landen uitvoeren, is zelfs binnen die praktijk heel bijzonder!

KED Talk Podcast S01E09

‘How do we make sure that every human being gets access to good education’? ‘How do we give all humans a better start in life’? Fundamental questions that have driven Peje Emilsson – the educational visionary behind and founding father of Kunskapsskolan education – throughout his life. Being a successful serial entrepreneur at the same time seeking answers to the things that really matter.

S03E07: Aanmeldingen: wat maakt een school aantrekkelijk?

Hoeveel nieuwe leerlingen hebben zich aangemeld? Op menige Nederlandse school is deze vraag niet alleen een jaarlijks terugkerend ritueel, maar ook een spannend moment. Zijn het er meer, of juist minder? Met zomaar ingrijpende effecten binnen de schoolorganisatie. Dus is de vraag gerechtvaardigd: wat maakt jouw school aantrekkelijk?

Kunskapsskolan onderwijs: De werkelijkheid maakt veel duidelijk

De afgelopen jaren komen regelmatig publicaties langs van respectabele journalisten, onderwijsmensen en wetenschappers over gepersonaliseerd onderwijs. Dus heeft de Kunskapsskolan Community besloten om wat werkelijkheid te plaatsen naast de aannames en misverstanden. Nooit om te evangeliseren, maar bedoeld om de bouwstenen zichtbaar te maken en aan te reiken. Het zijn er zeven.

KED Talk Podcast S01E08

Kunskapsskolan India celebrates its 10th anniversary, empowering thousands of students with KED model in 4 schools across Gurgaon, Bengaluru, and Lucknow. Join KED Talk with educators and students sharing their remarkable journey.

KED Newsletter – maart 2023

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van maart 2023.

Schoolpraat Podcast S03E06

Kunskapsskolan Nederland begeleidt alweer zo’n zeven jaar Nederlandse scholen bij hun transitie naar gepersonaliseerd onderwijs. Alle reden om een diepe duik te nemen in de praktijkervaring. Nu eens niet bezien vanuit de scholen, maar vanuit de Kunskapsskolan begeleiders zelf.

KED Newsletter – januari 2023

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van januari 2023.

KED Talk Podcast S01E07

Kunskapsskolan not only has an established educational model and elaborate quality management system. It also nurtures educational science, advised by a independent Scientific Board. In this KED Talk we hear from two distinguished members of this board – Anette Olin and Petri Partanen. How does the Board operate?

Schoolpraat Podcast S03E05

De Nederlandse Kunskapsskolan gemeenschap is twee nieuwe Kunskapsskolan Partnerscholen rijker: de 2College Ruivenmavo uit Berkel-Enschot en het Veenlanden College uit Vinkeveen. In deze Schoolpraat aflevering verkennen we wat er nodig is geweest om uiteindelijk het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool te verwerven.

KED Talk Podcast S01E06

In this KED Talk we take a deep dive into the Kunskapsskolan international network. How does it work, what does it take to develop, what added values are achieved.

Schoolpraat Podcast S03E04

In deze aflevering bespreken we het geven van goede feedback en feedforward aan leerlingen. Maar, wat wordt hier precies onder verstaan? En hoe doe je dat als docent? Te gast zijn Kaysa Struiksma van het Dr. Nassau College Aa en Hunze en Madeleine Zwart van het Van Kinsbergen College in Elburg.

VeenLanden College Vinkeveen Kunskapsskolan Partnerschool

Het VeenLanden College uit Vinkeveen heeft het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool gekregen. Daarmee is de school toegetreden tot de groep van Nederlandse scholen die niet alleen het van oorsprong Zweedse Kunskapsskolan gepersonaliseerd onderwijs aanbieden, maar ook in alle opzichten voldoen aan de Kunskapsskolan kwaliteitseisen.

Kansen bieden en resultaten boeken in een veilige omgeving

Binnen het VeenLanden College in Vinkeveen komen veel dingen bij elkaar. Dat ouders en leerlingen uit groep 8 ook geïnteresseerd zijn blijkt uit de lange rij die ontstond tijdens de open avond in Vinkeveen. ‘Wij creëren een ruimere keuzemogelijkheid door het onderwijs anders te organiseren, doel- en kindgericht. Met bijvoorbeeld iets minder vakuren om zo meer ruimte voor keuzewerktijd te creëren.’

2College Ruivenmavo wordt Kunskapsskolan Partnerschool

Het 2College Ruivenmavo in Berkel-Enschot heeft als vijfde school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Daarmee is de school toegetreden tot de groep van Nederlandse scholen die niet alleen het van oorsprong Zweedse Kunskapsskolan gepersonaliseerd onderwijs aanbieden, maar ook in alle opzichten voldoen aan de Kunskapsskolan kwaliteitseisen.

‘Gemotiveerd, met gelijke kansen en klaar voor de veranderende wereld’

Kunskapsskolan onderwijs functioneert in dienst van de leerling. Waardoor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen extra wordt gestimuleerd en zo hogere studieresultaten kunnen worden geboekt. Willemien Noordhof, Educational director bij Kunskapsskolan Nederland, ziet het iedere dag terug op de partnerscholen.

Het beste uit jezelf zonder de stress

Het gepersonaliseerd onderwijs van 2College Ruivenmavo in Berkel-Enschot combineert het beste van meerdere werelden en is geschikt voor elke leerling. In dit interview met schoolleider Lian Derks, teamleiders Bram Paulissen en Heidi Hoop, leerling Myrthe Zoet en ouder Maartje van der Poel kijken we terug op de keuze om zes jaar geleden te kiezen voor Kunskapsskolan en wat de leerlingen dit tot nu toe gebracht heeft.

KED Talk Podcast S01E05

On the brink of the first ten-year anniversary of the Kunskapsskolan presence in India, KED Talk spoke to the Kunskapsskolan India founder, Kunal Bhadoo. About what drove him, about the challenges he met and the outlook for de near future.

KED Newsletter – november 2022

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van november 2022.

Schoolpraat Podcast S03E03

In het vorige Schoolpraat-seizoen hebben we de rol van coach van nabij bekeken en de vraag beantwoord waarom het vakdocent zijn zo leuk is. In deze Schoolpraat belichten we twee andere rollen binnen Kunskapsskolan onderwijs: die van algemeen docent en teamlid binnen de school.

Weerzien, ontdekken, verdiepen en elkaar verder helpen

Voor menigeen is het een fysiek weerzien na meer dan twee jaar. Want corona heeft er niet alleen bij leerlingen ingehakt. Maar na regen komt zonneschijn. En dus is het precies dát wat veel deelnemers aan het Kunskapsskolan Community Event 2022 ervaren. Docenten, onderwijsassistenten, fulltime coaches, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, conciërges, schoolleiders en bestuurders. Meer dan 350 in getal.

Schoolpraat Podcast S03E02

Deze Schoolpraat gaat over onderwijskwaliteit. Met twee bijzondere gasten: Kenneth Nyman en Christian Wetell, respectievelijk Director International Operations of Kunskapsskolan en Director of Education of Kunskapsskolan in Stockholm. Beiden waren recent in Nederland ter gelegenheid van het Kunskapsskolan Community Event op 7 oktober in Amsterdam.

Schoolpraat Podcast S03E01

In deze Schoolpraat een gesprek met twee founders van Kunskapsskolan: Cecilia Carnefeldt en Torbjörn Bindekrans. De eerste is CEO van Kunskapsskolan wereldwijd en de tweede grondlegger van KED-onderwijsprogramma. Beiden waren in Nederland ter gelegenheid van het Kunskapsskolan Community Event op 7 oktober jongstleden in Amsterdam. Een openhartig gesprek – in het Engels – over hun beider ervaringen en uitdagingen bij het ontwikkelen van Kunskapsskolan onderwijs in de afgelopen ruim 20 jaar.

Een leercurve voor iedereen

‘Er zijn veel nieuwe vriendschappen ontstaan, onder zowel de leerlingen als de docenten. Onze uitwisseling zou onze nieuwe gedeelde traditie kunnen worden.’

KED Newsletter – september 2022

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van juni 2022.

Teacher leadership: een belangrijke transformatie

Leraren die verantwoordelijkheid nemen voor én leiding nemen bij de ontwikkeling van het onderwijs. Geen formele leidinggevende verantwoordelijkheid maar op basis van expertise en affiniteit. Vanuit de overtuiging dat zij een sleutelrol hebben bij het bereiken van het ultieme doel: de ontwikkeling van leerlingen versterken.

‘UNESCO rapport legt ook in Nederland de vinger op een aantal zere plekken’

‘Dat in Nederlands het lees- en rekenvaardigheid niveau omhoog moet, is een gegeven. De vraag is alleen hoe je dat realiseert.’ Prof.dr. Nienke van Atteveldt, hoogleraar Neurowetenschap en Maatschappij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam verwijst naar het onlangs verschenen UNESCO onderzoek ‘Reimagining Education’ dat zij als co-chair heeft begeleid.

Schoolpraat Podcast S02E07

Wanneer over de effecten van corona op leerlingen wordt gesproken, gaat het vaak eerst over opgelopen achterstanden. Maar inmiddels weten we dat er vooral effecten ook zijn geweest op het gebied van sociaal-emotionele welzijn en onderlinge dynamiek. Effecten waar scholen, ook degene die Kunskapsskolan onderwijs aanbieden, alle zeilen op moesten bijzetten. Zowel in stedelijke als landelijke gebieden. Maar: wat hebben we in de praktijk bij leerlingen gezien? Wat is gedaan om ze te helpen? En wat kunnen we, terugkijkend, hiervan leren?

S01E02: How to address the challenges of personalized education

Self-regulating learners, Personalized education, and Kunskapsskolan Education, seem familiar. Both from the perspective of the student and the teacher. But is this really the case? Not all teachers have a clear definition of personalized learning. Or what tools can be used to support students to take more ownership of their learning, to be more self-regulating.

Schoolpraat Podcast S02E06

Op het eerste gezicht lijkt het duidelijk wat onder zelfregulerend leren en Kunskapsskolan onderwijs wordt verstaan. Zowel vanuit het perspectief van de leerling als van de docent. Maar toch: dit geldt niet voor alle docenten. Daarom kijken we deze keer onder de motorkap. Wat is de definitie van zelfregulerende leerlingen, wat is er nodig om het te laten werken?

S01E01: UNESCO: personalized education is a human right!

According to a recent UNESCO report, on which 300 experts from 45 countries have been working since 2019, most parents, teachers, and students in the world demand things from education that personalized learning can provide. Listen to our new podcast episode of KED Talk.

KED Newsletter – juni 2022

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van juni 2022.

Schoolpraat Podcast S02E05

Het leiderschap van schoolleiders bepaalt in hoge mate de kwaliteit van een school en het onderwijs. Deze conclusie staat in het promotieonderzoek van onderwijs-wetenschapper Nicolette van Halem, waarop zij binnenkort aan de Vrije Universiteit Amsterdam hoopt te promoveren.

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

‘Gepersonaliseerd onderwijs is een mensenrecht’

Tachtig procent van alle ouders, docenten en leerlingen in de wereld vragen van het onderwijs dingen die gepersonaliseerd leren kan bieden. Deze conclusie staat in een vorige maand verschenen rapport van de UNESCO, waaraan 300 experts uit 45 landen sinds 2019 hebben gewerkt.

Schoolpraat Podcast S02E04

De motivatie van leerlingen neemt toe wanneer zij meer regie krijgen over hun ontwikkeling ondersteund door de relatie met docenten. Deze conclusie staat in het promotieonderzoek van onderwijs-wetenschapper Nicolette van Halem, waarop zij binnenkort aan de Vrije Universiteit Amsterdam hoopt te promoveren.

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

Kijken naar de oorsprong

Scholen die gepersonaliseerd onderwijs in Nederland in de praktijk brengen, hebben zich verenigd in de Kunskapsskolan Community. In deze blog een inkijkje in hoe de Community groeit. ‘We nodigen collega’s uit om van gedachten te wisselen. Niet om te overtuigen, maar om samen verder te komen.’

Delen in de praktijk

Scholen die gepersonaliseerd onderwijs in Nederland in de praktijk brengen, hebben zich verenigd in de Kunskapsskolan Community. In deze blog een inkijkje in hoe de Community groeit. ‘We nodigen collega’s uit om van gedachten te wisselen. Niet om te overtuigen, maar om samen verder te komen.’

Schoolpraat Podcast S02E03

Binnen Kunskapsskolan onderwijs bieden scholen hun leerlingen de mogelijkheid te variëren in niveau en tempo. Omdat elke leerling uniek is en op zijn of haar eigen manier leert. Maar: hoe organiseer je zoiets? Wat vergt het van docenten? En hoe creëer je toch een goed functionerend rooster?

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

KED Newsletter – februari 2022

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van februari 2022.

Students – Natural Resources to be Extracted with Care

Hoe zorgen we ervoor dat ieder mens toegang krijgt tot goed onderwijs? Hoe geven we alle mensen een betere start in het leven? Peje Emilsson, heeft de afgelopen 2 jaar – op uitnodiging van het UNESCO Mahatma Gandhi Instituut voor Onderwijs voor Vrede – meegewerkt aan een wereldwijd onderzoek. Cecilia Aronsson sprak met hem.

Geen hoepel maar een loopplank

Van traditioneel naar Kunskapsskolan (gepersonaliseerd) onderwijs overstappen is best een ding. Periodieke audits helpen de scholen gaandeweg te kijken waar zij in hun transitie staan. Niet aan de hand van ‘vinkjeslijsten’, maar via een maatwerk aanpak per school. Lees in dit blog de ervaringen van het Veenlanden College en 2College Ruivenmavo.

KED Newsletter – november 2021

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van november 2021.

Schoolpraat Podcast S02E02

Na de Schoolpraat ‘Leraar zijn is zó leuk’ gaat deze editie over coaching. Over persoonlijke coaching van leerlingen. Waarom is dat belangrijk, wat levert het op en wat vraagt het van docenten?

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

Schoolpraat Podcast S02E01

De eerste Schoolpraat van het nieuwe seizoen. Over een thema dat op ieders lippen ligt: meer mensen ertoe brengen om docent te worden. Want leraar zijn is zó leuk! Maar kennelijk is dit nog onvoldoende doorgedrongen.

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

KED Newsletter – september 2021

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van september 2021.

SER over kansenongelijkheid: oproep tot vernieuwing langs oude denklijnen

De Sociaal Economische Raad, een van de belangrijkste brede adviesorganen van de Nederlands regering heeft kortgeleden een rapport gepubliceerd over het structureel investeren in kansengelijkheid voor iedereen. Bij Kunskapsskolan Nederland roept het SER-advies in elk geval de behoefte op om de praktische realiteit aan te reiken op scholen die gepersonaliseerd onderwijs aanbieden.

Schoolpraat Podcast S01E03

Dit keer gaat Schoolpraat naar Zweden en Groot-Brittannië. De Zweedse Kunskapsskolan collega’s spraken onlangs in hun eigen podcast serie met de wereldberoemde Britse onderwijsexpert James Nottingham.

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

KED Newsletter – mei 2021

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van mei 2021.

Onderwijs, stijg boven jezelf uit!

Het is tijd voor het onderwijs om boven zichzelf uit te stijgen. Door zich niet te verliezen in Hoekse en Kabeljauwse twisten over wat ‘goed lesgeven’ is of ‘het juiste onderwijs’. Door eens voorbij te gaan aan de politieke ambities om het onderwijs te gebruiken om de samenleving in een gewenste mal te drukken.

Neem deel aan onze gratis webinar op wo. 2 juni van 15.00 tot 17.00 uur.

KED Newsletter – maart 2021

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van maart 2021.

‘Toen de lockdown kwam, hoefden we niets te ontdekken’

Geen schokgolf op het Van Kinsbergen college in Elburg als gevolg van de lockdown, schrijft het VO-Magazine. Iedereen was er al digitaal vaardig. En door de persoonlijke begeleiding op deze Kunskapsskolan Partnerschool was er steeds goed zicht op de leerlingen.

‘Het onderwijs loopt achter, niet de leerlingen…’

Wordt corona een ‘keerpunt van ontwikkeling’ binnen het Nederlands onderwijs? Gaat de mega-investering in het Nederlands onderwijs het fundament zijn onder structurele verbeteringen? Gáán wij de coronacrisis omzetten in een structurele verkleining van de kansenongelijkheid? Gáán wij ervoor zorgen dat de motivatie van Nederlandse leerlingen een structurele ‘boost’ krijgt waardoor onderwijs voor zowel leerlingen als leraren weer plezier brengt?

Gepersonaliseerd leren is juist de vriend van de democratie

‘Leren moet uitnodigend, bemoedigend en inspirerend zijn. En voor al deze drie fundamentele elementen heb je anderen nodig. Zinvol leren doe je dus samen! En precies daarom is gepersonaliseerd leren géén geïndividualiseerd proces. Want wie dat wèl doet, bevindt zich op een gevaarlijke en destructieve egotrip.’

KED Newsletter – februari 2021

Een aantal keer per jaar brengt Kunskapsskolan International een nieuwsbrief uit met nieuws vanuit de hele wereld. Dit is de brief van februari 2021.

Tweede lockdown in Norg ‘een uitdaging’

Vanmorgen sprak het Radio 1 Journaal met Marijn Scheper, docent lichamelijke opvoeding en biologie op het Dr. Nassau College in Norg over het afstandsonderwijs en de effecten die dit heeft op leerlingen. Luister/bekijk hier wat hij te vertellen had.

In Norg ging het onderwijs tijdens de lockdown ‘gewoon’ door

‘Het is een valkuil te denken dat onderwijs op afstand gaat over de digitale infrastructuur. Natuurlijk, als je die al in huis hebt maakt dat de overgang gemakkelijker. Maar daar zit de succesfactor niet. Die zit in de onderlinge communicatie. In het naar elkaar luisteren en in teamwerk.’

Dr. Nassau College Gieten in Drenthe vierde Kunskapsskolan Partnerschool

Het Dr. Nassau College in Norg heeft – na Lumion Amsterdam en het Van Kinsbergen college in Elburg – als derde school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Dit betekent dat het Dr. Nassau College het Kunskapsskolan onderwijs-, kwaliteits- en organisatiemodel als uitgangspunt hanteert binnen haar gepersonaliseerd onderwijs.

‘Onderwijs zoals onderwijs is bedoeld’

Kleinschalig en geworteld in de omringende gemeenschap. De vierde Nederlandse Kunskapsskolan Partnerschool – het Dr. Nassau College Aa en Hunze – is gevestigd in Gieten, in het noordoosten van de provincie Drenthe. Een school voor gepersonaliseerd onderwijs, die leerlingen niet alleen opleidt voor een diploma, maar ook vaardigheden bijbrengt die in een snel veranderende wereld – in werk èn privé – hard nodig zijn.

‘Ouders zijn de echte experts van hun kind’

Nabijheid, authenticiteit en persoonlijke aandacht voor elk kind. Als ouders waar ook ter wereld wordt gevraagd naar de gewenste toegevoegde waarde van scholen, dan komen deze elementen steevast naar voren. Ouders spelen ook een bepalende rol bij de keuze van de school voor hun kind(eren). Zijn bovendien geïnteresseerd in hoe hun kind(eren) het op school doen. En kunnen waardevolle input geven.

Minister Arie Slob op bezoek bij Lumion in Amsterdam

Op maandag 17 augustus 2020 heeft minister Arie Slob een bezoek gebracht aan de VO school Lumion in Amsterdam West. Hij ging in gesprek met leerlingen en docenten over de ervaringen, opgedaan tijdens de lock-down periode door COVID 19.

Elsevier Weekblad: “Onderwijs dat motiveert”

In Elsevier Weekblad stond afgelopen week (#16) een uitgebreid interview met onze eerste partnerschool Lumion. In dit mooie artikel geeft de school een inkijkje in hoe zij dagelijks met veel energie gepersonaliseerd onderwijs vormgeven volgens Kunskapsskolan.

Infographic voor optimaal gepersonaliseerd onderwijs op afstand

Bekijk de infographic ‘Optimaal Gepersonaliseerd Onderwijs op Afstand’. Deze bevat handige tips en antwoorden hoe je leerlingen optimaal op afstand kunnen leren. Daarnaast bieden we een aantal webinars en een online aanschuif spreekuur aan.

Bouwstenen voor een hogere leerling-motivatie

‘De motivatie onder Nederlandse leerlingen is de laagste van heel Europa. Terwijl wij weten dat zij behoren tot de gelukkigste jongeren van Europa en wel degelijk graag naar school willen. Kennelijk zijn Nederlandse scholen dus niet in staat om leerlingen plezier te laten hebben in leren. En als zij dat nu al niet hebben, hoe moet dat dan later met het ‘een leven lang leren’.

Dr. Nassau College in Norg derde Kunskapsskolan Partnerschool

Het Dr. Nassau College in Norg heeft – na Lumion Amsterdam en het Van Kinsbergen college in Elburg – als derde school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Dit betekent dat het Dr. Nassau College het Kunskapsskolan onderwijs-, kwaliteits- en organisatiemodel als uitgangspunt hanteert binnen haar gepersonaliseerd onderwijs.

‘Het allerbelangrijkste is dat leerlingen hiervan profiteren’

Gemiddelde mavo-, havo- of vwo-leerlingen zijn er niet op het Dr. Nassau College in het Drentse Norg. Hier is iedere leerling uniek, met eigen talenten en ambities. Elke leerling werkt in het eigen tempo op het eigen niveau en wordt daarbij intensief ondersteund door een vaste coach met goede resultaten tot gevolg. Gepersonaliseerd onderwijs dus, zoals gepersonaliseerd onderwijs is bedoeld.

De leerling centraal: op het Dr. Nassau College realiteit

De leerling centraal. Er is in Nederland vrijwel geen schoolwebsite te vinden waar dit wordt benadrukt. Elke school heeft daarbij een eigen verhaal. Onmogelijk dus om op dit vlak het alleenrecht te claimen. Het Dr. Nassau College in het Drentse Norg doet dat dus ook niet. Maar is er wel van overtuigd het elke dag opnieuw waar te maken.

Van Kinsbergen college in Elburg tweede Nederlandse Kunskapsskolan Partnerschool

Elburg, 4 december 2019 – Het Van Kinsbergen college in Elburg heeft – na Lumion Amsterdam – als tweede school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Dit betekent dat het Van Kinsbergen College bij haar gepersonaliseerde vmbo-b,…

‘Coachen van leerlingen maakt het werk als leraar zoveel leuker en dynamischer!’

‘Ik zou niet meer terug willen naar het traditionele klassikale onderwijs. Want ik zie nu leerlingen die actiever informatie komen halen. Bewuster en gemotiveerder bezig zijn met hun schoolwerk. Het niet erg vinden dat zij voor hun wekelijkse coachgesprek wat…

‘Kwaliteit is zo enorm belangrijk!’

Een lerarentekort hebben ze niet op het Van Kinsbergen college in Elburg. Want vacatures worden snel vervuld met leraren die er graag willen werken. En een tekort aan leerlingen is er – terwijl Elburg in een krimpregio ligt – ook…

Lumion Amsterdam eerste Kunskapsskolan Partnerschool

Eerste Kunskapsskolan Partnerschool met hogere leerling-motivatie en werkplezier leraren Amsterdam, 8 oktober 2019 – Lumion Amsterdam is de eerste Kunskapsskolan Partnerschool in Nederland. Dit hebben Lumion en Kunskapsskolan Nederland gezamenlijk bekend gemaakt. Lumion is al sinds haar start in 2012…

Lumion: een succesverhaal van echte onderwijspioniers

Bij Lumion zelf zien zij het als de voltooiing van een cirkel: als eerste school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool mogen voeren. En wordt het ervaren als een welkome tussenstap in de permanente kwalitatieve ontwikkeling van de sinds 2012…

‘Kunskapsskolan Partnerscholen zijn ons een beetje overkomen’

Met Lumion in Amsterdam is de eerste Kunskapsskolan Partnerschool in Nederland een feit. Verder is het de verwachting dat er begin volgend jaar nog drie andere Partnerscholen zijn bijgekomen. En Nederland binnen een jaar of vijf een breed netwerk van…

‘Kunskapsskolan Partnerscholen gaan duidelijk een stap verder’

Elke leerling is uniek. Met eigen ambities en talenten. En leerdoelgericht onderwijs om hem/haar heen georganiseerd. Met voor elke leerling voldoende aandacht. In een duidelijke structuur, werkend aan persoonlijke doelen. Uitvoerbaar, betaalbaar, verantwoord en duurzaam. Waarbij leerlingen – zodra daar…

‘Stella Maris is een voortreffelijke school geweest, en gaat dat ook weer worden’

‘Wij merken dat een groep ouders en leerlingen van het Stella Maris College in Meerssen – maar ook leerlingen en ouders in de bredere regio Maastricht – bewust kiest voor gepersonaliseerd onderwijs. Net zoals er groepen leerlingen en ouders zijn…

Meer focus in samenwerking Stella Maris en Kunskapsskolan

De afgelopen dagen wekken berichten op social media de indruk dat het Stella Maris College in Meerssen zou stoppen met gepersonaliseerd onderwijs en de samenwerking met Kunskapsskolan. De beslissing om dit te doen zou zijn genomen op basis van de…

Inzicht in ontwikkeling voor alle betrokkenen

Schoolleiders hebben graag in- en overzicht in de ontwikkeling van leerlingen binnen hun school. Leraren en coaches houden binnen gepersonaliseerd onderwijs graag scherp in de gaten of hun leerlingen de vastgestelde leerdoelen halen. En ouders van leerlingen hebben de behoefte…

‘Het gaat om kansen bieden, en uitdagen er alles uit te halen’

‘Ik ben heel blij dat ik leiding mag geven aan deze ontwikkeling. En als ik leraar zou zijn, zou ik het geweldig vinden om zo mijn vak te verrijken. Want ik zie zoveel collega’s zich op een geweldige manier ontwikkelen’.…

‘Ik doe dit alleen als leerlingen er beter van worden’

Marcel Klaverkamp is sinds anderhalf jaar voorzitter van het college van bestuur van het Dr. Nassau College in Assen. En qua gepersonaliseerd onderwijs naar eigen zeggen ‘op een rijdende trein’ gesprongen. De Dr. Nassau vestigingen in Norg en Gieten zijn…

KED Teacher Exchange in vogelvlucht

Vorig jaar werd mij op de parkeerplaats gevraagd wat ik vond van een uitwisseling. “Leuk!” riep ik naar mijn teamleidster, “Ok” zei ze, en dat was dat. Natuurlijk vind ik een uitwisseling leuk! Ik vind het altijd gezellig als mensen…

Bestuurder Ewald Weiss: ‘Samen bereiken wij zoveel meer’

‘Delen is voor mij de centrale toegevoegde waarde. Elkaar tips geven. Ervaringen delen. Afspraken maken en vervolgens iedereen laten meeprofiteren van hetgeen wordt ontwikkeld. Daar geloof ik in.’ Ewald Weiss is bestuurder van Stichting Progresso (waarvan Lumion in Amsterdam deel…

‘Ik denk wel eens: Nederland heeft net zoveel onderwijskundigen als bondscoaches’

Madeleine Zwart is leraar natuur- en scheikunde. Op het Van Kinsbergen college in Elburg. Madeleine werkt binnen gepersonaliseerd onderwijs en dus met de Learning Portal van Kunskapsskolan. Voor haar een tool die overzicht biedt voor leraren, coaches, leerlingen en ouders,…

De Staat van het Onderwijs 2019 voor Kunskapsskolan een steun in de rug

De Inspectie van het Onderwijs van het Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gisteren haar jaarlijkse Staat van het Onderwijs gepubliceerd. Een rapportage om de onderwijswereld te laten zien waar met vertrouwen en zorg naar mag/moet worden gekeken.

Meerdere scholen die stoppen: da’s toch een trend?

De afgelopen weken is de samenwerking tussen drie scholen en Kunskapsskolan beëindigd. Natuurlijk vinden ze dat bij Kunskapsskolan Nederland jammer, zo benadrukt mede-initiatiefnemer Raymond van Kerkvoorden. ‘Overstappen naar gepersonaliseerd onderwijs is een hele klus’, zo houdt hij voor, ‘en vraagt…

Scholen gepersonaliseerd onderwijs slaan handen ineen

Een aantal Nederlandse scholen met gepersonaliseerd onderwijs heeft besloten intensiever te gaan samenwerken. De bestuurders van deze scholen hebben hiertoe op 21 maart 2019 in Groenekan de Kunskapsskolan Community Nederland met een werkagenda tot 2021 in het het leven geroepen.…

‘De community leeft!’

‘Wij hebben elkaar nodig om tot ontwikkeling te komen’. ‘Gepersonaliseerd onderwijs handen en voeten geven is best ingewikkeld, dus zijn wij op zoek naar collega’s die opereren in hetzelfde proces’. ‘Wij vinden het belangrijk om elkaar te spreken, dus zijn…

‘Behoefte aan ontwikkeling, vanuit trots op het vak’

‘Toen ik kwam kijken op een school en aan een leerling vroeg wat het mooiste moment van de dag was, kreeg ik als antwoord: het einde van de dag!”. “Oh zei ik, zeker omdat je dan je mobieltje weer terug…

Kunskapsskolan Community Nederland Event 2019

‘Elke leerling en elke leraar is geschikt voor gepersonaliseerd onderwijs’.  ‘Het is volstrekte quatsch als mensen beweren dat niet elk kind geschikt is voor gepersonaliseerd onderwijs. En het is volstrekte quatsch als onderwijsmensen beweren dat niet elke leraar geschikt is…

Kunskapsskolan Nederland Congres 2019

‘De menselijke maat terugbrengen in het onderwijs. De verbinding herstellen tussen de leerling en de leraar, maar ook tussen de leraren onderling en de schoolleiding. Zorgend dat we elkaar weer kunnen zien en horen. En de manier waarop wij dat doen heet gepersonaliseerd onderwijs’.

Open dag Cobbenhagen: ‘ik denk dat ik hier wel goed kan leren’

Wat wordt mijn nieuwe school? Groep 8 is zoekende en bezoekt open dagen. Zaterdag kon worden geproefd bij 2College Cobbenhagenlyceum: leren in je eigen tempo, op je eigen niveau.

GO! scoort op Lauwers College Grijpskerk

Na een intensieve voorbereiding was het toch wel spannend. Maar na bijna vier maanden is de conclusie op de locatie Grijpskerk van het Lauwers College eensluidend: de nieuwe, uitdagende onderwijsvorm pakt heel goed uit.

OSG Sevenwolden – Zelfbewust en wereldwijs

Een leerling en een ouder vertellen over hun ervaringen met het OSG Sevenwolden.

Analyse tienerbrein en eigenaarschap onderwijs

In hoeverre kunnen tieners in gepersonaliseerde leersituaties zelfgestuurd leergedrag laten zien? Onderzoekster Christa Teurlings van Kennisrotonde heeft hier onderzoek naar gedaan.

Kunskapsskolan blij met eerste wetenschappelijke onderzoek naar gepersonaliseerd leren in Nederland

Scholen die gepersonaliseerd onderwijs aanbieden in combinatie met de toepassing van moderne ICT-oplossingen, hebben een grotere kans om boven het gemiddelde te presteren, mits zij het concept ‘gepersonaliseerd leren’ binnen de school(organisatie) integraal doorvoeren. Dit is een van de conclusies…

Kunskapsskolan in Nieuwsuur en op Radio 1

Kunskapsskolan in Nieuwsuur Nieuwsuur bracht onlangs een bezoek aan MY college in Spijkenisse en het Kennemer College in Heemskerk, om te zien hoe Kunskapsskolan werkt in de praktijk. Vrijdagavond 2 juni was de reportage te zien op NED 2. Wij…

Mag straf geven niet meer?

Het is nog vroeg als we elkaar ’s ochtends ontmoeten op de carpoolplaats. Er staat een studiedag gepland in Friesland. Dat betekent vroeg in de auto, maar ook: gegarandeerd een leuke dag met een mooi team. Met 41 leerlingen werkt…

Terugblik op 3 jaar Kunskapsskolan in Nederland

Kennisnet blikt samen met Madelief terug op 3 jaar Kunskapsskolan in Nederland. In het interview geeft Madelief aan hoe wij samen met scholen, iedere dag, werken aan beter onderwijs in Nederland, waarin de leerling, ondersteunt door de docent, meer de regie…