Actueel

Schoolpraat Podcast S02E01

De eerste Schoolpraat van het nieuwe seizoen. Over een thema dat op ieders lippen ligt: meer mensen ertoe brengen om docent te worden. Want leraar zijn is zó leuk! Maar kennelijk is dit nog onvoldoende doorgedrongen.

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

SER over kansenongelijkheid: oproep tot vernieuwing langs oude denklijnen

De Sociaal Economische Raad, een van de belangrijkste brede adviesorganen van de Nederlands regering heeft kortgeleden een rapport gepubliceerd over het structureel investeren in kansengelijkheid voor iedereen. Bij Kunskapsskolan Nederland roept het SER-advies in elk geval de behoefte op om de praktische realiteit aan te reiken op scholen die gepersonaliseerd onderwijs aanbieden.

Schoolpraat Podcast S01E03

Dit keer gaat Schoolpraat naar Zweden en Groot-Brittannië. De Zweedse Kunskapsskolan collega’s spraken onlangs in hun eigen podcast serie met de wereldberoemde Britse onderwijsexpert James Nottingham.

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op de Schoolpraat podcast via jouw eigen favoriete podcast platform.

Onderwijs, stijg boven jezelf uit!

Het is tijd voor het onderwijs om boven zichzelf uit te stijgen. Door zich niet te verliezen in Hoekse en Kabeljauwse twisten over wat ‘goed lesgeven’ is of ‘het juiste onderwijs’. Door eens voorbij te gaan aan de politieke ambities om het onderwijs te gebruiken om de samenleving in een gewenste mal te drukken.

Neem deel aan onze gratis webinar op wo. 2 juni van 15.00 tot 17.00 uur.

‘Toen de lockdown kwam, hoefden we niets te ontdekken’

Geen schokgolf op het Van Kinsbergen college in Elburg als gevolg van de lockdown, schrijft het VO-Magazine. Iedereen was er al digitaal vaardig. En door de persoonlijke begeleiding op deze Kunskapsskolan Partnerschool was er steeds goed zicht op de leerlingen.

‘Het onderwijs loopt achter, niet de leerlingen…’

Wordt corona een ‘keerpunt van ontwikkeling’ binnen het Nederlands onderwijs? Gaat de mega-investering in het Nederlands onderwijs het fundament zijn onder structurele verbeteringen? Gáán wij de coronacrisis omzetten in een structurele verkleining van de kansenongelijkheid? Gáán wij ervoor zorgen dat de motivatie van Nederlandse leerlingen een structurele ‘boost’ krijgt waardoor onderwijs voor zowel leerlingen als leraren weer plezier brengt?

Gepersonaliseerd leren is juist de vriend van de democratie

‘Leren moet uitnodigend, bemoedigend en inspirerend zijn. En voor al deze drie fundamentele elementen heb je anderen nodig. Zinvol leren doe je dus samen! En precies daarom is gepersonaliseerd leren géén geïndividualiseerd proces. Want wie dat wèl doet, bevindt zich op een gevaarlijke en destructieve egotrip.’

Tweede lockdown in Norg ‘een uitdaging’

Vanmorgen sprak het Radio 1 Journaal met Marijn Scheper, docent lichamelijke opvoeding en biologie op het Dr. Nassau College in Norg over het afstandsonderwijs en de effecten die dit heeft op leerlingen. Luister/bekijk hier wat hij te vertellen had.

Vacature: Software Developer

Blink jij uit in het zelfstandig en snel ontwikkelen van applicaties binnen een state-of-art architectuur? Spreekt een DevOps-achtige manier van werken je aan? Hou je ervan om te werken in een overzichtelijk maar (h)ècht en groeiend team van ICT professionals? Spreekt dit je aan en wil je graag aan de slag voor 32 tot 40 uur per week als Software Engineer? Lees dan verder.

In Norg ging het onderwijs tijdens de lockdown ‘gewoon’ door

‘Het is een valkuil te denken dat onderwijs op afstand gaat over de digitale infrastructuur. Natuurlijk, als je die al in huis hebt maakt dat de overgang gemakkelijker. Maar daar zit de succesfactor niet. Die zit in de onderlinge communicatie. In het naar elkaar luisteren en in teamwerk.’

Dr. Nassau College Gieten in Drenthe vierde Kunskapsskolan Partnerschool

Het Dr. Nassau College in Norg heeft – na Lumion Amsterdam en het Van Kinsbergen college in Elburg – als derde school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Dit betekent dat het Dr. Nassau College het Kunskapsskolan onderwijs-, kwaliteits- en organisatiemodel als uitgangspunt hanteert binnen haar gepersonaliseerd onderwijs.

‘Onderwijs zoals onderwijs is bedoeld’

Kleinschalig en geworteld in de omringende gemeenschap. De vierde Nederlandse Kunskapsskolan Partnerschool – het Dr. Nassau College Aa en Hunze – is gevestigd in Gieten, in het noordoosten van de provincie Drenthe. Een school voor gepersonaliseerd onderwijs, die leerlingen niet alleen opleidt voor een diploma, maar ook vaardigheden bijbrengt die in een snel veranderende wereld – in werk èn privé – hard nodig zijn.

‘Ouders zijn de echte experts van hun kind’

Nabijheid, authenticiteit en persoonlijke aandacht voor elk kind. Als ouders waar ook ter wereld wordt gevraagd naar de gewenste toegevoegde waarde van scholen, dan komen deze elementen steevast naar voren. Ouders spelen ook een bepalende rol bij de keuze van de school voor hun kind(eren). Zijn bovendien geïnteresseerd in hoe hun kind(eren) het op school doen. En kunnen waardevolle input geven.

Minister Arie Slob op bezoek bij Lumion in Amsterdam

Op maandag 17 augustus 2020 heeft minister Arie Slob een bezoek gebracht aan de VO school Lumion in Amsterdam West. Hij ging in gesprek met leerlingen en docenten over de ervaringen, opgedaan tijdens de lock-down periode door COVID 19.

Elsevier Weekblad: “Onderwijs dat motiveert”

In Elsevier Weekblad stond afgelopen week (#16) een uitgebreid interview met onze eerste partnerschool Lumion. In dit mooie artikel geeft de school een inkijkje in hoe zij dagelijks met veel energie gepersonaliseerd onderwijs vormgeven volgens Kunskapsskolan.

Infographic voor optimaal gepersonaliseerd onderwijs op afstand

Bekijk de infographic ‘Optimaal Gepersonaliseerd Onderwijs op Afstand’. Deze bevat handige tips en antwoorden hoe je leerlingen optimaal op afstand kunnen leren. Daarnaast bieden we een aantal webinars en een online aanschuif spreekuur aan.

Bouwstenen voor een hogere leerling-motivatie

‘De motivatie onder Nederlandse leerlingen is de laagste van heel Europa. Terwijl wij weten dat zij behoren tot de gelukkigste jongeren van Europa en wel degelijk graag naar school willen. Kennelijk zijn Nederlandse scholen dus niet in staat om leerlingen plezier te laten hebben in leren. En als zij dat nu al niet hebben, hoe moet dat dan later met het ‘een leven lang leren’.

Dr. Nassau College in Norg derde Kunskapsskolan Partnerschool

Het Dr. Nassau College in Norg heeft – na Lumion Amsterdam en het Van Kinsbergen college in Elburg – als derde school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Dit betekent dat het Dr. Nassau College het Kunskapsskolan onderwijs-, kwaliteits- en organisatiemodel als uitgangspunt hanteert binnen haar gepersonaliseerd onderwijs.

‘Het allerbelangrijkste is dat leerlingen hiervan profiteren’

Gemiddelde mavo-, havo- of vwo-leerlingen zijn er niet op het Dr. Nassau College in het Drentse Norg. Hier is iedere leerling uniek, met eigen talenten en ambities. Elke leerling werkt in het eigen tempo op het eigen niveau en wordt daarbij intensief ondersteund door een vaste coach met goede resultaten tot gevolg. Gepersonaliseerd onderwijs dus, zoals gepersonaliseerd onderwijs is bedoeld.

De leerling centraal: op het Dr. Nassau College realiteit

De leerling centraal. Er is in Nederland vrijwel geen schoolwebsite te vinden waar dit wordt benadrukt. Elke school heeft daarbij een eigen verhaal. Onmogelijk dus om op dit vlak het alleenrecht te claimen. Het Dr. Nassau College in het Drentse Norg doet dat dus ook niet. Maar is er wel van overtuigd het elke dag opnieuw waar te maken.

Van Kinsbergen college in Elburg tweede Nederlandse Kunskapsskolan Partnerschool

Elburg, 4 december 2019 – Het Van Kinsbergen college in Elburg heeft – na Lumion Amsterdam – als tweede school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool weten te verwerven. Dit betekent dat het Van Kinsbergen College bij haar gepersonaliseerde vmbo-b,…

‘Coachen van leerlingen maakt het werk als leraar zoveel leuker en dynamischer!’

‘Ik zou niet meer terug willen naar het traditionele klassikale onderwijs. Want ik zie nu leerlingen die actiever informatie komen halen. Bewuster en gemotiveerder bezig zijn met hun schoolwerk. Het niet erg vinden dat zij voor hun wekelijkse coachgesprek wat…

‘Kwaliteit is zo enorm belangrijk!’

Een lerarentekort hebben ze niet op het Van Kinsbergen college in Elburg. Want vacatures worden snel vervuld met leraren die er graag willen werken. En een tekort aan leerlingen is er – terwijl Elburg in een krimpregio ligt – ook…

Lumion Amsterdam eerste Kunskapsskolan Partnerschool

Eerste Kunskapsskolan Partnerschool met hogere leerling-motivatie en werkplezier leraren Amsterdam, 8 oktober 2019 – Lumion Amsterdam is de eerste Kunskapsskolan Partnerschool in Nederland. Dit hebben Lumion en Kunskapsskolan Nederland gezamenlijk bekend gemaakt. Lumion is al sinds haar start in 2012…

Lumion: een succesverhaal van echte onderwijspioniers

Bij Lumion zelf zien zij het als de voltooiing van een cirkel: als eerste school in Nederland het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool mogen voeren. En wordt het ervaren als een welkome tussenstap in de permanente kwalitatieve ontwikkeling van de sinds 2012…

‘Kunskapsskolan Partnerscholen zijn ons een beetje overkomen’

Met Lumion in Amsterdam is de eerste Kunskapsskolan Partnerschool in Nederland een feit. Verder is het de verwachting dat er begin volgend jaar nog drie andere Partnerscholen zijn bijgekomen. En Nederland binnen een jaar of vijf een breed netwerk van…

‘Kunskapsskolan Partnerscholen gaan duidelijk een stap verder’

Elke leerling is uniek. Met eigen ambities en talenten. En leerdoelgericht onderwijs om hem/haar heen georganiseerd. Met voor elke leerling voldoende aandacht. In een duidelijke structuur, werkend aan persoonlijke doelen. Uitvoerbaar, betaalbaar, verantwoord en duurzaam. Waarbij leerlingen – zodra daar…

‘Stella Maris is een voortreffelijke school geweest, en gaat dat ook weer worden’

‘Wij merken dat een groep ouders en leerlingen van het Stella Maris College in Meerssen – maar ook leerlingen en ouders in de bredere regio Maastricht – bewust kiest voor gepersonaliseerd onderwijs. Net zoals er groepen leerlingen en ouders zijn…

Meer focus in samenwerking Stella Maris en Kunskapsskolan

De afgelopen dagen wekken berichten op social media de indruk dat het Stella Maris College in Meerssen zou stoppen met gepersonaliseerd onderwijs en de samenwerking met Kunskapsskolan. De beslissing om dit te doen zou zijn genomen op basis van de…

Inzicht in ontwikkeling voor alle betrokkenen

Schoolleiders hebben graag in- en overzicht in de ontwikkeling van leerlingen binnen hun school. Leraren en coaches houden binnen gepersonaliseerd onderwijs graag scherp in de gaten of hun leerlingen de vastgestelde leerdoelen halen. En ouders van leerlingen hebben de behoefte…

‘Het gaat om kansen bieden, en uitdagen er alles uit te halen’

‘Ik ben heel blij dat ik leiding mag geven aan deze ontwikkeling. En als ik leraar zou zijn, zou ik het geweldig vinden om zo mijn vak te verrijken. Want ik zie zoveel collega’s zich op een geweldige manier ontwikkelen’.…

‘Ik doe dit alleen als leerlingen er beter van worden’

Marcel Klaverkamp is sinds anderhalf jaar voorzitter van het college van bestuur van het Dr. Nassau College in Assen. En qua gepersonaliseerd onderwijs naar eigen zeggen ‘op een rijdende trein’ gesprongen. De Dr. Nassau vestigingen in Norg en Gieten zijn…

KED Teacher Exchange in vogelvlucht

Vorig jaar werd mij op de parkeerplaats gevraagd wat ik vond van een uitwisseling. “Leuk!” riep ik naar mijn teamleidster, “Ok” zei ze, en dat was dat. Natuurlijk vind ik een uitwisseling leuk! Ik vind het altijd gezellig als mensen…

Bestuurder Ewald Weiss: ‘Samen bereiken wij zoveel meer’

‘Delen is voor mij de centrale toegevoegde waarde. Elkaar tips geven. Ervaringen delen. Afspraken maken en vervolgens iedereen laten meeprofiteren van hetgeen wordt ontwikkeld. Daar geloof ik in.’ Ewald Weiss is bestuurder van Stichting Progresso (waarvan Lumion in Amsterdam deel…

‘Ik denk wel eens: Nederland heeft net zoveel onderwijskundigen als bondscoaches’

Madeleine Zwart is leraar natuur- en scheikunde. Op het Van Kinsbergen college in Elburg. Madeleine werkt binnen gepersonaliseerd onderwijs en dus met de Learning Portal van Kunskapsskolan. Voor haar een tool die overzicht biedt voor leraren, coaches, leerlingen en ouders,…

De Staat van het Onderwijs 2019 voor Kunskapsskolan een steun in de rug

De Inspectie van het Onderwijs van het Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gisteren haar jaarlijkse Staat van het Onderwijs gepubliceerd. Een rapportage om de onderwijswereld te laten zien waar met vertrouwen en zorg naar mag/moet worden gekeken.

Meerdere scholen die stoppen: da’s toch een trend?

De afgelopen weken is de samenwerking tussen drie scholen en Kunskapsskolan beëindigd. Natuurlijk vinden ze dat bij Kunskapsskolan Nederland jammer, zo benadrukt mede-initiatiefnemer Raymond van Kerkvoorden. ‘Overstappen naar gepersonaliseerd onderwijs is een hele klus’, zo houdt hij voor, ‘en vraagt…

Scholen gepersonaliseerd onderwijs slaan handen ineen

Een aantal Nederlandse scholen met gepersonaliseerd onderwijs heeft besloten intensiever te gaan samenwerken. De bestuurders van deze scholen hebben hiertoe op 21 maart 2019 in Groenekan de Kunskapsskolan Community Nederland met een werkagenda tot 2021 in het het leven geroepen.…

‘De community leeft!’

‘Wij hebben elkaar nodig om tot ontwikkeling te komen’. ‘Gepersonaliseerd onderwijs handen en voeten geven is best ingewikkeld, dus zijn wij op zoek naar collega’s die opereren in hetzelfde proces’. ‘Wij vinden het belangrijk om elkaar te spreken, dus zijn…

‘Behoefte aan ontwikkeling, vanuit trots op het vak’

‘Toen ik kwam kijken op een school en aan een leerling vroeg wat het mooiste moment van de dag was, kreeg ik als antwoord: het einde van de dag!”. “Oh zei ik, zeker omdat je dan je mobieltje weer terug…

Kunskapsskolan Community Nederland Event 2019

‘Elke leerling en elke leraar is geschikt voor gepersonaliseerd onderwijs’.  ‘Het is volstrekte quatsch als mensen beweren dat niet elk kind geschikt is voor gepersonaliseerd onderwijs. En het is volstrekte quatsch als onderwijsmensen beweren dat niet elke leraar geschikt is…

Kunskapsskolan Nederland Congres 2019

‘De menselijke maat terugbrengen in het onderwijs. De verbinding herstellen tussen de leerling en de leraar, maar ook tussen de leraren onderling en de schoolleiding. Zorgend dat we elkaar weer kunnen zien en horen. En de manier waarop wij dat doen heet gepersonaliseerd onderwijs’.

Open dag Cobbenhagen: ‘ik denk dat ik hier wel goed kan leren’

Wat wordt mijn nieuwe school? Groep 8 is zoekende en bezoekt open dagen. Zaterdag kon worden geproefd bij 2College Cobbenhagenlyceum: leren in je eigen tempo, op je eigen niveau.

GO! scoort op Lauwers College Grijpskerk

Na een intensieve voorbereiding was het toch wel spannend. Maar na bijna vier maanden is de conclusie op de locatie Grijpskerk van het Lauwers College eensluidend: de nieuwe, uitdagende onderwijsvorm pakt heel goed uit.

OSG Sevenwolden – Zelfbewust en wereldwijs

Een leerling en een ouder vertellen over hun ervaringen met het OSG Sevenwolden.

Analyse tienerbrein en eigenaarschap onderwijs

In hoeverre kunnen tieners in gepersonaliseerde leersituaties zelfgestuurd leergedrag laten zien? Onderzoekster Christa Teurlings van Kennisrotonde heeft hier onderzoek naar gedaan.

Kunskapsskolan blij met eerste wetenschappelijke onderzoek naar gepersonaliseerd leren in Nederland

Scholen die gepersonaliseerd onderwijs aanbieden in combinatie met de toepassing van moderne ICT-oplossingen, hebben een grotere kans om boven het gemiddelde te presteren, mits zij het concept ‘gepersonaliseerd leren’ binnen de school(organisatie) integraal doorvoeren. Dit is een van de conclusies…

Kunskapsskolan in Nieuwsuur en op Radio 1

Kunskapsskolan in Nieuwsuur Nieuwsuur bracht onlangs een bezoek aan MY college in Spijkenisse en het Kennemer College in Heemskerk, om te zien hoe Kunskapsskolan werkt in de praktijk. Vrijdagavond 2 juni was de reportage te zien op NED 2. Wij…

Mag straf geven niet meer?

Het is nog vroeg als we elkaar ’s ochtends ontmoeten op de carpoolplaats. Er staat een studiedag gepland in Friesland. Dat betekent vroeg in de auto, maar ook: gegarandeerd een leuke dag met een mooi team. Met 41 leerlingen werkt…

Terugblik op 3 jaar Kunskapsskolan in Nederland

Kennisnet blikt samen met Madelief terug op 3 jaar Kunskapsskolan in Nederland. In het interview geeft Madelief aan hoe wij samen met scholen, iedere dag, werken aan beter onderwijs in Nederland, waarin de leerling, ondersteunt door de docent, meer de regie…