S04E05: Het perspectief van de docent: onderzoek verwijst naar ‘spanning op de lijn’!

Schoolpraat is een serie podcasts van de Kunskapsskolan Community Nederland. Waarin bestuurders, schoolleiders en docenten praten over gepersonaliseerd onderwijs en leerlingen optimaal voorbereiden op de snel veranderende wereld. Niet kijkend in een glazen bol maar met verhalen uit de dagelijkse praktijk. Want veranderen kan NU!

Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis op onze podcast.

S04E05: Het perspectief van de docent: onderzoek verwijst naar ‘spanning op de lijn’!

De docent, hoe kijken wij daarnaar? Hoe kijken docenten naar zichzelf? Welk perspectief zien zij? Onderzoek verwijst naar ‘spanning op de lijn’. Denk aan het proces van student naar docent: de overstap van ‘fouten maken moet’ naar de nadruk op ‘fouten voorkomen’. Aan het ondersteunen van en aandacht geven aan de leerlingen, waarbij docenten problemen mee naar huis nemen. Aan het verschil in onderwijsopvatting tussen docenten en de schoolleiding. Bovendien: uitstekende docenten haken af omdat het loopbaan-perspectief ontbreekt. En zij-instromers dreigen uit te vallen omdat zij zich – vergeleken met de wereld waaruit zij afkomstig zijn – eenzaam voelen in het beroep. En dat allemaal terwijl leerlingen juist warm worden van gemotiveerde en gecommitteerde docenten en het in de kern zo’n mooi vak is.

In deze Schoolpraat duiken we – als onderdeel van een serie gesprekken aan met vooraanstaande wetenschappers én onderwijsprofessionals uit de praktijk – de diepte in. Hebben we het over eigenaarschap, betekenisgeving, levenslang leren, deskundigheid, agency, ondernemerszin en onderlinge samenwerking. Met Prof. Dr. Douwe Beijaard, emeritus-hoogleraar van de Eindhoven School of Education, Kees Elsinga, voorzitter College van Bestuur bij Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle & Regio, en Madeleine Zwart, directeur van het Van Kinsbergen college in Elburg.

Luister de podcast via deze link, klik hieronder op play of via jouw eigen favoriete podcast platform (Apple Podcast, Google Podcast en Spotify).

De Kunskapsskolan Community wil met haar podcasts en blogjes een zo groot mogelijk publiek bereiken, zowel binnen de scholen als daarbuiten. Voel je vrij om de link naar de blogs en podcasts in je eigen organisatie en netwerk te delen.

Veel luisterplezier en hartelijke groet,

Namens de Kunskapsskolan Community,

Duco Adema
Voorzitter Kunskapsskolan Community Nederland
Tevens Bestuurder Cedergroep

Deel binnen je eigen netwerk: